טיפול באומנות להפרעת אישיות נרקיסיסטית

רקע

נגדיר תחילה את המושג נרקיסיזם על פי ספר האבחנות הפסיכיאטרי האמריקאיDSM 4
"תבנית מתפשטת של העצמה עצמית (בדמיון או בהתנהגות), הצורך בהערצה, חוסר אמפתיה (הזדהות רגשית), המתחילה בשלבי הבגרות המוקדמים עד ההווה בסוגים שונים, המכילה חמישה (או יותר) מהמאפיינים הבאים:
1. בעל תחושה מוגזמת של חשיבות עצמית.
2. מועסק בדמיונות של הצלחה אין-סופית, כוח, יופי או אהבה מושלמת.
3. מאמין שהוא מיוחד ויחודי.
4. דורש הערצה מוגזמת.
5. מרגיש שזוהי זכותו לפעול ע"פ שיקול דעתו.
6. נצלן.
7. היעדר יכולת לאמפתיה.
8. קנאי לאחרים לרוב, או מאמין כי אחרים מקנאים בו.
9. בעל יחס יהיר, שחצן ומתנשא" (הועתק מאתר ויקיפדיה 30.8.09)

הבעיה

נרקיסיזם היא אחת מהפרעות האישיות, שיש לגביה שאלות רבות בתחום נושא הטיפול. כיוון שהנרקיסיסט אינו מוכן להודות בהיותו נרקיסיסט. אם אכן הוא מודה בכך, אינו חש צורך לטפל בבעיה כי הוא אינו מודע לבעיה כלל. נרקיסיסטים כל כך מרוכזים בעצמם ומלאים בעצמם שלא אכפת להם שהם לא אמפאתיים או מתחשבים בזולת. הם באים מתוך המחשבה של בחירה חופשית של הסובבים אותם. הנרקסיסט רגיל להיות מרכז העינינים וסביבו הרבה קהל. במידה ויש לאחד טענות לגבי התנהגותו מבחינת הנרקסיסט זה יתחלף באדם אחר. תמיד תהיה סביבו עדת מעריצים - בלעדיהם הוא לא מתקיים. הנרקיסיסט עסוק בלקרב עוד עדת מעריצים סביבו ובדרך שכח את האנשים אשר איתם הוא כבר בקשר אישי. אנשים שאינם נרקיסיסטים עלולים לחוש פגועים, נבגדים ולא מקבלים מספיק תשומת לב שבדרך כלל מקבלים במערכות יחסים. הנרקיסיסט הוא שחקן גדול הוא יודע איך לפזר קסם אישי סביבו, הוא שובה. בזמן הימצאו בקשר, הוא קיים במלוא הדרו ועוצמתו. הנרקיסיסט ישתמש בכל כישוריו על מנת להיות אחד ויחיד, הכי מרשים, חכם, אינטליגנטי, כריזמטי וכולי.


טיפול רגשי באומנות

לרוב, נרקיסיסטים לא יפנו בעצמם לטיפול נפשי. אם כן יפנה לטיפול, קרוב לוודאי כי בן משפחה או בן/בת הזוג חשים בבעיה ומבקשים ממנו ללכת לטיפול. במידה והנרקיסיסט אכן מגיע לטיפול, המטפל באומנות עובד איתו על חשיבות עצמית, גבולות, אמפתיה, התחשבות, כלים לשינוי, התבוננות בהתנהגויות ועוד. בחדר של הטיפול באומנות, המטפל נותן כלים לנרקיסיסט להתבונן בעצמו והפעם דרך מראה נפשית ולא מוחשית. הנרקיסיסט הוא מטופל קשה, וההתקדמות איתו איטית כיוון ותמיד יצא הנרקיסיסט בתחושה כי הוא צודק ואין רע בהתנהגותו. כפי שיש בכל טיפול נפשי, תמיד יש רגרסיה בתחילת הטיפול ורצון לעזוב מאינספור סיבות, רק שהנרקיסיסט מראש חושב שאין פגם בהתנהגותו ולכן גם אם יחלוק עם המטפל את אשר עובר עליו, ישמע את תגובת המטפל מתוך מקום של "אני יודע יותר טוב על מה אתה מדבר". וינסה להימנע מלהגיע לטיפול.

ניתן לטפל במטופלים נרקיסיסטים ולעזור להם לשנות דפוסי התנהגות, כמו בכל טיפול. לרוב הנרקיסיסט יעדיף להדריך את המטפל מאשר להיות מטופל.